CĂRŢILE MELE

Page

coperta final Manager, Lider sau Antreprenor

Manager, Lider sau Antreprenor?

Cartea analizează în profunzime cele trei roluri fundamentale ale conducerii și identifică competențele care pot face diferența în procesul de îmbunătățire semnificativă a profitabilității unui sistem organizațional, indiferent de dimensiunile sale.

Manager, Lider sau Antreprenor? propune un nou model de succes al conducerii, dezbătut în termenii unui ecosistem format din cele trei roluri: manager, lider, antreprenor, stabilind direcții utile pe care orice afacere care aspiră la o creștere durabilă a performanței trebuie să le urmeze.

Cartea cuprinde un studiu complex, realizat de compania de training, consultanţă şi cercetare în management şi vânzări Result Development, care și-a propus să evidențieze relațiile dintre nivelul de dezvoltare a rolurilor și competențelor conducerii, de manager, de lider și de antreprenor, și performanțele economice ale companiilor.
Realizat în 27 de companii (8 multinaționale și 19 naționale), aplicat pe 108 manageri (27 general manageri, 43 top manageri și 38 middle manageri), studiul Manager, Lider sau Antreprenor? se bazează pe un filtru de 42 de competențe manageriale, de lider și de antreprenor, menite să aducă contribuții valoroase în zona dezvoltării performanțelor conducerii și a strategiilor de dezvoltare a afacerii.

Întrebările la care răspunde studiul regăsit în cartea Manager, Lider sau Antreprenor?:

 • Care sunt diferențele dintre companiile profitabile și cele mai puțin profitabile, din perspectiva performanței conducerii?
 • Care sunt competențele cheie ale conducerii care influențează profitabilitatea afacerii?Care este impactul nivelului competențelor manageriale, de lider și de antreprenor asupra profitabilității afacerii?

Din cuprins:

 • Filosofia conducerii (evoluţia teoriilor conducerii)
 • Rolurile conducerii şi performanţa afacerii
 • Descrierea metodei şi a instrumentelor cercetării
 • Diagnoza rolurilor şi a competenţelor conducerii
 • Impactul rolurilor de conducere asupra profitabilităţii
 • Modelul conducerii eco de dezvoltare a afacerii
 • Strategii de creştere durabilă a performanţei conducerii
 • Revoluţia antreprenorială?
 • Noul model al conducerii şi dezvoltarea durabilă a afacerii
 • Valorile, atributele şi caracteristicile conducerii

valorile-angajatilor-romani_1

Valorile angajaţilor români

Este a doua carte-studiu, după Românii, un viitor previzibil?, bazată pe cercetări psiho-sociologice ale companiei de training, consultanţă şi cercetare în management şi vânzări Result Development.

Cartea analizează valorile cultural-comportamentale ale angajaţilor români şi propune soluţii concrete de creştere a performanţei în muncă şi de eficientizare a relaţiilor cu ceilalţi. Lucrarea explică sursele motivaţionale şi modelele comportamentale pe care le generează

Din cuprins:

 1. Valorile angajaţilor români – cercetarea
 2. Harta valorilor românilor
 3. Valorile centrale ale românilor
 4. Valorile ideale ale românilor
 5. Valorile structurale ale românilor
 6. Valorile finale ale românilor
 7. Valorile specifice ale românilor
 8. Modelul cultural al românilor
 9. Sine versus Celălalt la români
 10. Dilema românilor: banii sau puterea
 11. Managementul valorilor românilor
 12. Strategii şi tehnici de motivare a angajaţilor români

Valorile centrale sunt valorile împărtăşite, în cea mai mare măsură, de sine şi de ceilalţi români, valorile care delimitează locul comun al majorităţii românilor.

Valorile ideale ale românilor sunt valorile cele mai dezirabile pentru sine şi care înregistrează distanţa cea mai mare între sine şi ceilalţi români. Aceste valori definesc modelul comportamental ideal românesc spre care aspiră cei mai mulţi dintre noi.

Valorile structurale sunt acele valori care le ordonează şi le influenţează pe toate celelalte, care structurează întregul sistem de valori şi îi oferă direcţia şi dinamica lui de astăzi.

DOSAR DE PRESĂ

ADRIAN VASILESCU, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României

Un tânăr sociolog, Dorin Bodea, s-a încumetat să facă o vastă cercetare într-un domeniu prea puţin investigat: „Valorile angajaţilor români”. Rezultatele au fost sintetizate într-o carte lansată zilele trecute. Am reţinut opt valori, socotite de bază, în ordinea importanţei lor în ochii angajaţilor: 1) câştigul financiar; 2) autoritatea în companie; 3) recunoaşterea celorlalţi; 4) renumele, faima; 5) şanse de avansare; 6) libertatea de acţiune; 7) siguranţa locului de muncă; 8) competiţia, concurenţa. Şi un paradox: câştigul financiar pe primul loc şi competiţia pe ultimul. Cred că ar fi bine ca societatea românească să se uite în oglinda asta (studiul Valorile angajaţilor români – n.r.), ca să vadă că nu suntem chiar atât de frumoşi. Iar apoi să se uite şi în alte oglinzi.

VINTILĂ MIHĂILESCU, sociolog şi antropolog, în Dilema veche, nr. 474, 14-20 martie 2013

Încă din prima etapă a cercetării sale, prezentată în volumul din 2011, Dorin Bodea a avut o idee excelentă prin simplitatea sa: să-i întrebe pe subiecţi nu doar care sînt valorile lor principale, ci şi cum cred ei că ar aprecia ceilalţi români respectiva listă de valori. Nu cred, însă, că se aştepta la rezultatele obţinute! Căci ceea ce a rezultat, încă de atunci, din această comparaţie între valorile personale şi valorile celorlalţi a fost o distribuţie aproape simetric opusă.

MIRCEA VASILESCU, redactor-şef, Dilema Veche

Această carte este o privire lucidă şi critică asupra confuziei valorilor din România de azi, dar şi un «manual» – tonic şi optimist – din care putem învăţa «ce să facem cu noi înşine».“

LILIANA SCHECK, Country Manager, Hewlett-Packard Elveţia

Încă din introducere, tonul cărţii lasă impresia unei conversaţii elevate, obiective, dar în acelaşi timp pline de pasiune. Orice pagină deschisă oferă ceva interesant: un citat, o statistică, o istorie personală. Este un studiu pe care vreau să îl recomand oricărui manager din România.“

DRAGOŞ ANASTASIU, preşedinte Eurolines Grup

Găsim în rezultatul studiului răspunsul la întrebarea «De ce nouă ne merge mai prost decât altor popoare?» Cartea de faţă trebuie obligatoriu citită de cât mai mulţi români şi în special de lideri, pentru a-şi înţelege mai bine echipele cu care lucrează. Cred sincer că va deveni o carte de referinţă în Romania.“

VLAD BOG, Human Resources Director, Microsoft România

Valorile angajaţilor români ar trebui să fie o carte de referinţă pentru orice guvern care îşi doreşte să creeze o strategie naţională sau un brand de ţară.“

DANIEL NECULA, manager, Hewlett-Packard România

Dorin ne oferă un studiu riguros al valorilor românilor, fiecare dintre ele analizată şi însoţită de un profil psihologic. Diferenţele dintre valorile centrale şi cele ideale sunt explicate foarte clar, iar implicaţiile lor sociale şi interpersonale sunt ilustrate adecvat, ajutându-ne astfel să înţelegem multe fenomene ale societăţii româneşti.

 

romanii-un-viitor-previzibil_1_fullsize

Românii, un viitor previzibil?

Această carte-studiu prezintă caracteristicile culturale ale angajaţilor români şi impactul acestora în viaţa personală şi profesională. Studiul a fost realizat de compania de consultanţă şi training Result Development pe 1132 români, marea majoritate fiind angajaţi, cu studii superioare.

Resursele definitorii ale românilor sunt: creativitatea, inteligenţa, independenţa, spiritul de familie, dorinţa de schimbare şi criticismul sunt puse în umbră de propriile lor limitări: dorinţa de putere, tendinţa spre bârfe, tendinţa de a invidia, pasivitatea, fatalismul şi resemnarea. Iar viitorul românilor ni se dezvăluie de propriile aspiraţii: perfecţionismul, competenţa şi disciplina, deschiderea spre învăţare, colaborarea, siguranţa, integritatea.

Lucrarea analizează diferenţa între români şi occidentali prin formula “magia onestităţii şi mitul inteligenţei la români”. Dacă americanii şi europenii se consideră mai buni decât ceilalți, dar nu şi mai inteligenţi, românii se consideră atât mai buni, cât şi mai inteligenţi.

Identificăm două pericole ale selfului românesc cauzate de lipsa de încredere şi lipsa de predictibilitate, caracteristici culturale esențiale în construcţia unui viitor previzibil.

Aceasta lucrare aduce contribuţii valoroase în domeniul resurselor umane, analizând motivaţiile şi frustrările angajaţilor români, modalităţile de autoevaluare şi evaluare a celorlalţi, oportunităţile de schimbare culturală.

DOSAR DE PRESĂ

VINTILĂ MIHĂILESCU, sociolog şi antropolog, în Dilema veche, nr. 412, 5-11 ianuarie 2011

După ce am citit-o, nu pot spune că vă pot ghici viitorul […], dar sunt câteva lucruri care ar fi rămas greu previzibile fără acest studiu şi la care nu strică să reflectăm puţin cu toţii. Căci ne privesc pe toţi.

AURORA LIICEANU, psiholog, bookmag, 21 mai 2012

Iată o carte a unui autor care are curajul să vadă ce este cu românii, cum cred ei că sunt, ce atribute pozitive și ce atribute negative consideră ei că-i caracterizează şi la ce aspiră ei. O temă dificilă, pe care o abordezi ştiind că vei fi afirmat poate, dar şi contrazis. Cercetarea lui Dorin Bodea se vrea cu o viziune largă, apelând la ceea ce s-a mai scris despre români, dar și la concepte care explică percepția de sine a unui grup mare și percepția grupului mult mai mare în care acest grup se înscrie.

Cartea poate pune pe gânduri pe cei care lucrează în resursele umane, pentru că majoritatea angajatorilor au de-a face cu tineri, urbani, cu studii superioare, deci exact ceea ce compune eșantionul autorului.

DANIEL NECULA, Manager Hewlett-Packard

Cartea expune în primul rând “resursele şi aspiraţiile selfului românesc” pe care le construim în fiecare zi, cu aplicarea direct în activitatea profesională, interacţionând cu echipele şi clienţii.

Conf. Univ. Dr. DIANA VASILE, Univ. Hyperion

Avem în mână o carte scrisă cu inteligenţă, pasiune şi cunoaştere serioasă a caracteristicilor umane. Dorin Bodea ne oferă prin munca sa de 10 ani o oportunitate extraordinară de reflecţie personală, de transformare interioară prin autocunoaştere auntentică. Este o cale sigură spre succes!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>